Cum se pot deteriora jantele, care sunt metodele de îndreptare jante, cine oferă aceste servicii și care este costul?

servicii-de-îndreptare-jante

Serviciile de mentenanță pentru autovehiculul tău sunt obligatorii. Trebuie să menții nivelul de confort, siguranță și performanță al mașinii tale, astfel încât să te bucuri de ea cât mai mult timp și să nu treci prin momente mai puțin plăcute. Condiția în care se prezintă jantele unei mașini este foarte importantă în ceea ce privește siguranța pe calea de rulare.

O jantă deformată sau fisurată poate cauza situații neplăcute. De aceea este momentul în care ar trebui să afli mai multe detalii despre acest element atât de important al mașinii tale și despre cum le poți menține sau repara, prin tehnica de îndreptare jante, în timp util, astfel încât să te poți bucura de toate avantajele pe care ți le poate aduce mașina ta.

Cum se pot deteriora jantele unei mașini astfel încât să fie necesare serviciile de îndreptare jante?

Sunt mai mulți factori care pot deteriora mai mult sau mai puțin jantele unei mașini. Lucruri precum calitatea proastă a drumurilor pe care ai circulat, diverse obiecte contondente care au interacționat cu roțile tale, contactul violent cu bordurile de pe marginea drumurilor, accidente rutiere mai mult sau mai puțin grave etc., sunt doar câteva situații care pot duce la deformarea jantelor astfel încât să necesite servicii de îndreptare jante.

Un alt lucru pe care poate nu îl știai, și care aduce o contribuție foarte mare la deteriorarea jantelor și te poate trimite direct la un service auto pentru a solicita servicii de îndreptare jante, este gradul foarte mare de uzură. Rugina este unul dintre factorii care pot duce la deteriorarea metalului din care acestea sunt făcute, la fisurarea acestora iar ceilalți factori precum umezeala, praful și murdăria pot duce la deformarea acestora.

Tot la deformarea jantelor, poate contribui staționarea autovehiculului, lungi perioade de timp. Toată greutatea mașinii, care nu este deloc mică, va apăsa în mod constant pe jante, lucru ce duce la deteriorarea lor. Aceste lucruri pot fi evitate pentru perioade mai lungi de timp, sau evitate permanent, dacă te prezinți la revizii periodice în mod regulat, dacă șofezi regulamentar și dacă nu îți abandonezi mașina câțiva ani în fața blocului. Dacă totuși se întâmplă, atunci e cazul să apelezi la serviciile de îndreptare jante, oferite de un service auto specializat.

Lasă specialiștii să se ocupe de aceste servicii de îndreptare jante

Sunt persoane care consideră că sunt atotștiutoare și că pot face orice reparație, chiar mai bine decât ar face-o un profesionist. Lucrurile nu sunt așa deloc. Când vorbim despre tehnica de îndreptare jante, aceasta necesită oameni cu experiență în domeniu, care să aibă precizie și atenție la detalii. Pe lângă toate acestea, este foarte important, ca persoana care aplică această tehnică de îndreptare jante, să aibă și echipamentul necesar, astfel încât să ofere cel bun rezultat la final.

Având în vedere faptul, că pentru a îndrepta o jantă, trebuie adus metalul la forma inițială prin tehnici de presare sau lovire a acestuia, orice mișcare greșită poate duce la agravarea situației mai mult decât era inițial. Ulterior aplicării tehnicii de îndreptare jante, acestea trebuie să fie verificate și echilibrate corespunzător, astfel încât să nu existe vibrații ale autovehiculului, care pot destabiliza mașina pe șosea.

Ce presupune procesul de îndreptare jante?

Primul lucru pe care îl va face persoana care aplică tehnica de îndreptare jante, va fi să demonteze roata de pe mașină și să înlăture anvelopa, proces denumit și dejantare. Pentru acest lucru se utilizează o mașină specială care ajută la îndepărtarea anvelopei astfel încât aceasta să nu fie deteriorată în nici un fel.

Urmează evaluarea stadiului în care se prezintă janta. Se urmăresc orice tipuri de imperfecțiuni, fie că vorbim de fisuri sau deformări și se măsoară și suprafața acestora. Ulterior repară fisurile prin umplerea lor cu materiale speciale și se alege care va fi tehnica de îndreptare jante aplicată. Sunt mai multe variante dintre care se poate alege. Prima dintre ele este îndreptarea prin roluirea jantei, sau prin presarea ei. Acest lucru se efectuează cu un aparat dedicat acestei tehnici.

O altă metodă este prin încălzirea metalului și modelarea acestuia, tot cu ajutorul unui echipament special care permite acest lucru. Pentru a oferi servicii complete și pentru a prelungi viața și a crește rezistența jantei tale, se poate propune și revopsirea acesteia. Dacă alegerea ta este să recondiționezi complet janta, atunci persoana care se ocupă de procesul de îndreptare jante, va aplica tehnica de sablare a suprafeței jantei pentru a elimina impuritățile ce ar putea afecta aderența vopselei cu suprafața ei. Ulterior se aplică și vopseaua, de preferat în câmp electrostatic, urmând toți pașii în acest sens pentru a putea obține rezultate excelente.

La finalul procesului de îndreptare jante, se va proceda la montarea anvelopelor, la echilibrarea roților și remontarea acestora pe mașină.

În funcție de gradul de deteriorare al jantelor, și având în vedere că nici recondiționarea acestora nu este tocmai un serviciu ieftin, trebuie să vorbești cu personalul service-ului auto la care apelezi să decideți împreună dacă recondiționarea este o variantă bună pentru tine sau mai bine achiziționezi jante noi.

Care ar fi prețul pe care ar trebui să îl plătești dacă apelezi la servicii de îndreptare jante?

În acest moment este vorba doar despre procesul de îndreptare jante, nu despre costurile implicate de o recondiționare completă a acestora. Totul va depinde de cât de dificilă va fi intervenția. Materialul din care este făcuta janta este un factor important. Oțelul sau aluminiu sunt mai rezistente la intervenții asupra lor, comparativ cu carbonul, care este văzut ca un material dur și rezistent,  dar odată deteriorat, poate fi reparat cu dificultate. Alți factori pot fi dimensiunea jantelor, gradul de deformare, fisurile existente etc.

De regulă, prețul perceput pentru îndreptarea unei singure jante nu va fi mai mare de 200 de lei, dar nu trebuie să uiți și celelalte servicii adiționale acestuia. Este vorba despre demontarea roții, a anvelopei, remontarea anvelopei, echilibrarea roților și după caz montarea acesteia pe mașină. Dacă dorești un calcul corect, trebuie să efectuezi propria documentare, având în vedere că sunt mai multe companii care oferă aceste tipuri de servicii.

Vezi și

vulcanizare-non-stop

Informații utile privind serviciile mobile oferite de o vulcanizare non stop

Când vine vorba despre o vulcanizare, serviciile incluse în această categorie cuprind tot ce înseamnă recondiționare roți, anvelope, echilibrare roți și reglarea geometriei roților. Sunt o parte foarte importantă din serviciile oferite de orice service auto specializat...

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button